Objavili smo

Ribogojstvo v Sloveniji

03 / 2023

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI
Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno zlatovčico, redko tudi sulca. Od toplovodnih pa največ krapa, občasno pridejo v ribarnice tudi ščuke in somi. V zadnjih letih se v posebnih ribogojnicah z ogrevano vodo vzrejajo tudi afriški somi. 
Kot so nam odgovorili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji okrog 80 hladnovodnih ribogojnic za vzrejo postrvi, 20 ribnikov za toplovodne vrste in 3 ribogojnice zaprtega tipa za vzrejo afriškega soma. Sladkovodne ribe lahko gostinci in drugi potrošniki kupujejo izključno od ribogojcev. Kajti v sladkih vodah v Sloveniji nimamo gospodarskega ribolova, iz rekreacijskega ribolova pa riba ne sme v prodajo in je dovoljena izključno omejena raba za lastne potrebe. Na ministrstvu so izvajali (in še bodo) različne promocijske kampanje za dvig osveščenosti javnosti o lokalnih ribiških proizvodih in proizvodih iz ribogojstva, katere del je tudi spletna stran www.nasasuperhrana.si/ribe. Na njej lahko najdete nekatere ponudnike, nekaj pa smo jih tudi v našem uredništvu povprašali o tem, kaj vse ponujajo...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Faronika

Ribogojnice, predstavljene v članku:
-FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo
-Ribogojnica VODOMEC
-Ribogojnica ZUPAN
-Ribogojstvo Pavlič – znamka AKVAL
-Ribogojstvo Goričar – znamka STUDENEC
-Ribogojstvo COLARIČ

Deli na
05 / 2024
Majerija, Slap pri Vipavi
MAJERIJA JE URESNIČITEV NAJINIH SANJ Le streljaj od Vipave, v smeri proti vasi Slap, med vinogradi in sadovnjaki stoji domačija Majerija. Za topel sprejem v tej podeželski restavraciji, ki ima tudi deset dvoposteljnih prenočišč, skrbita zakonca Nataša in Matej Tomažič s hčerko Tanito in ostalimi...
05 / 2024
Turistična kmetija Puhan, Bogojina
KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo...
05 / 2024
Srečko Koklič - poklicna pot v gostinski stroki je lahko lepa, raznolika in zanimiva!
Srečko Koklič je po osnovni izobrazbi kuhar in po duši gostinec. Toda velik del svoje delovne kariere je gostinski stroki posvetil skozi pedagoško delo in zadnjih 25 let v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Dolga leta je bil gonilna sila pri organizaciji Gostinsko turističnih zborov Slovenije,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.