Objavili smo

Ribogojstvo v Sloveniji

03 / 2023

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI
Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno zlatovčico, redko tudi sulca. Od toplovodnih pa največ krapa, občasno pridejo v ribarnice tudi ščuke in somi. V zadnjih letih se v posebnih ribogojnicah z ogrevano vodo vzrejajo tudi afriški somi. 
Kot so nam odgovorili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji okrog 80 hladnovodnih ribogojnic za vzrejo postrvi, 20 ribnikov za toplovodne vrste in 3 ribogojnice zaprtega tipa za vzrejo afriškega soma. Sladkovodne ribe lahko gostinci in drugi potrošniki kupujejo izključno od ribogojcev. Kajti v sladkih vodah v Sloveniji nimamo gospodarskega ribolova, iz rekreacijskega ribolova pa riba ne sme v prodajo in je dovoljena izključno omejena raba za lastne potrebe. Na ministrstvu so izvajali (in še bodo) različne promocijske kampanje za dvig osveščenosti javnosti o lokalnih ribiških proizvodih in proizvodih iz ribogojstva, katere del je tudi spletna stran www.nasasuperhrana.si/ribe. Na njej lahko najdete nekatere ponudnike, nekaj pa smo jih tudi v našem uredništvu povprašali o tem, kaj vse ponujajo...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Faronika

Ribogojnice, predstavljene v članku:
-FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo
-Ribogojnica VODOMEC
-Ribogojnica ZUPAN
-Ribogojstvo Pavlič – znamka AKVAL
-Ribogojstvo Goričar – znamka STUDENEC
-Ribogojstvo COLARIČ

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.