Objavili smo

Ribogojstvo v Sloveniji

03 / 2023

SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI
Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno zlatovčico, redko tudi sulca. Od toplovodnih pa največ krapa, občasno pridejo v ribarnice tudi ščuke in somi. V zadnjih letih se v posebnih ribogojnicah z ogrevano vodo vzrejajo tudi afriški somi. 
Kot so nam odgovorili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v Sloveniji okrog 80 hladnovodnih ribogojnic za vzrejo postrvi, 20 ribnikov za toplovodne vrste in 3 ribogojnice zaprtega tipa za vzrejo afriškega soma. Sladkovodne ribe lahko gostinci in drugi potrošniki kupujejo izključno od ribogojcev. Kajti v sladkih vodah v Sloveniji nimamo gospodarskega ribolova, iz rekreacijskega ribolova pa riba ne sme v prodajo in je dovoljena izključno omejena raba za lastne potrebe. Na ministrstvu so izvajali (in še bodo) različne promocijske kampanje za dvig osveščenosti javnosti o lokalnih ribiških proizvodih in proizvodih iz ribogojstva, katere del je tudi spletna stran www.nasasuperhrana.si/ribe. Na njej lahko najdete nekatere ponudnike, nekaj pa smo jih tudi v našem uredništvu povprašali o tem, kaj vse ponujajo...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Faronika

Ribogojnice, predstavljene v članku:
-FARONIKA, ribogojstvo in ribištvo
-Ribogojnica VODOMEC
-Ribogojnica ZUPAN
-Ribogojstvo Pavlič – znamka AKVAL
-Ribogojstvo Goričar – znamka STUDENEC
-Ribogojstvo COLARIČ

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Čas je za proso
LETO PROSA – POVRATEK PRASTAREGA ŽITA Leto 2023 je s strani Organizacije Združenih narodov razglašeno za Mednarodno leto prosa. To starodavno žito preprečuje lakoto in zagotavlja pomembna hranila za zdravje in razvoj ljudi marsikje po svetu. Zaradi odpornosti na visoke temperature in sušo predstavlja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.