Objavili smo

Sommelierski dvoboj v restavraciji JB - sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar

03 / 2022

MATEJ IN VALTER, ČASTNA GOSTA OSMEGA SOMMELIERSKEGA DVOBOJA
Pri projektu in spletnem portalu O vinu, ki deluje pod okriljem Časnika Finance, organizirajo Sommelierske dvoboje z namenom osvetliti poklic natakarja in sommelierja, mu dodati vrednost in morda koga navdušiti za to poklicno pot. Vznemirljivi vinsko-kulinarični večeri, na katerih vsakič nastopi nov sommelierski par in gostje glasujejo, kdo je poskrbel za boljše kombinacije vina k jedem, so največkrat razprodani. Mi smo obiskali osmega po vrsti, ki se je odvil v Restavraciji JB in na katerem sta bila gostujoča sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar.

Sommelierja, ki se poznata še iz dijaških časov
Bolj kot tekmovalni je imela osma izvedba Sommelierskega dvoboja revialni značaj. Na njem sta namreč nastopila tako legendarna in izkušena sommelierja, da se je tokrat organizator odločil opustiti glasovanje publike. Poleg tega se Matej Tomažič iz vipavske Domačije Majerija in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko ter Hiše Polonka poznata zelo dolgo. Prijateljske vezi sta stkala že v letih, ko sta obiskovala ljubljansko gostinsko šolo in bila cimra v dijaškem domu. 
Matej in Valter sta vina za večer v Restavraciji JB izbrala na podlagi predhodne pokušine jedi po izboru chefa Janeza Bratovža. K vsaki iz štirihodnega menija sta izbrala po eno vino, vsa pa so bila postrežena tako, da ni bil mogoče ugotoviti, za katero vino gre in kdo je izbral katerega. To je voditelj večerov Ožbej Peterle, sicer sommelier 2. stopnje in vinski akademik (WSET4), razkril po pokušini in vtisih, ki so jih gostje v sproščenem vzdušju delili s stalnim komentatorjem, sommelierjem Valentinom Bufolinom. Seveda je bilo zelo zanimivo nato prisluhniti tudi Mateju in Valterju, ki sta več povedala ne le o vinih v kozarcu, ampak tudi o svojem delu ter vinskih in življenjskih odkrivanjih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.