Objavili smo

Sommelierski dvoboj v restavraciji JB - sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar

03 / 2022

MATEJ IN VALTER, ČASTNA GOSTA OSMEGA SOMMELIERSKEGA DVOBOJA
Pri projektu in spletnem portalu O vinu, ki deluje pod okriljem Časnika Finance, organizirajo Sommelierske dvoboje z namenom osvetliti poklic natakarja in sommelierja, mu dodati vrednost in morda koga navdušiti za to poklicno pot. Vznemirljivi vinsko-kulinarični večeri, na katerih vsakič nastopi nov sommelierski par in gostje glasujejo, kdo je poskrbel za boljše kombinacije vina k jedem, so največkrat razprodani. Mi smo obiskali osmega po vrsti, ki se je odvil v Restavraciji JB in na katerem sta bila gostujoča sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar.

Sommelierja, ki se poznata še iz dijaških časov
Bolj kot tekmovalni je imela osma izvedba Sommelierskega dvoboja revialni značaj. Na njem sta namreč nastopila tako legendarna in izkušena sommelierja, da se je tokrat organizator odločil opustiti glasovanje publike. Poleg tega se Matej Tomažič iz vipavske Domačije Majerija in Valter Kramar iz kobariške Hiše Franko ter Hiše Polonka poznata zelo dolgo. Prijateljske vezi sta stkala že v letih, ko sta obiskovala ljubljansko gostinsko šolo in bila cimra v dijaškem domu. 
Matej in Valter sta vina za večer v Restavraciji JB izbrala na podlagi predhodne pokušine jedi po izboru chefa Janeza Bratovža. K vsaki iz štirihodnega menija sta izbrala po eno vino, vsa pa so bila postrežena tako, da ni bil mogoče ugotoviti, za katero vino gre in kdo je izbral katerega. To je voditelj večerov Ožbej Peterle, sicer sommelier 2. stopnje in vinski akademik (WSET4), razkril po pokušini in vtisih, ki so jih gostje v sproščenem vzdušju delili s stalnim komentatorjem, sommelierjem Valentinom Bufolinom. Seveda je bilo zelo zanimivo nato prisluhniti tudi Mateju in Valterju, ki sta več povedala ne le o vinih v kozarcu, ampak tudi o svojem delu ter vinskih in življenjskih odkrivanjih...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Urša Cvilak

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.