Objavili smo

Staranje koktajla v sodu

01 / 2021

Luka Strajn, zdaj že diplomant Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana), je kot velik ljubitelj mešanja pijač tudi svoje diplomsko delo povezal s koktajli. Preučeval je, kako staranje ali zorenje točno določenega koktajla v sodu vpliva na njegov okus in kakovost.

Zmagovalni koktajl postane del eksperimenta
Luka Strajn je na BIC Ljubljana diplomiral z diplomskim delom »Staranje cocktaila Argus« pod mentorstvom Boštjana Humskega in Tomaža Lebna. O tem, kako je nastala ideja za koktajl, je povedal: »Argus je moja lastna kreacija, s katero sem leta 2019 nastopil na Mednarodnem barmanskem tekmovanju višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem in zmagal. Na omenjenem tekmovanju smo mešane pijače pripravljali po navdihu svetovno znanih slik. Osebno mi je bila dodeljena slika Splav Meduze (The raft of Medusa – Théodore Géricault), ki je s svojo brutalnostjo, realizmom in surovimi čustvi, ki so spremljali naslikani dogodek, zelo šokirala francoski narod. Zgodba, po kateri je slika nastala, ni nič manj grozljiva kot njena upodobitev na platnu. Hotel sem upodobiti splav, koktajl pa sestaviti tako, da bi se po močnih sestavinah vsaj malo približal močni volji preživelih. Poimenoval sem ga Argus - tako se je imenovala ladja, ki je iz splava rešila preživele.«

Za osnovni sestavini koktajla je Luka izbral rum in liker na osnovi viskija. Za ti dve pijači z močnejšim telesom in višjim odstotkom alkohola se je odločil zato, da bo bila receptura oziroma mešana pijača tudi po dodajanju ostalih sestavin stabilna. Vanjo je namreč dodal še liker hibiskusa, ki je poskrbel za kislinski del koktajla. Za sladek pookus pa amareto in sirup iz flambiranih pomaranč z dodatkom timijana in solnega cveta, ki ga je pripravil sam...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst in foto: BIC Ljubljana in Luka Strajn

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: "PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!"

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.