Objavili smo

The Slovenia Restaurant Awards 2020

06 / 2020

NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE PO IZBORU JAVNOSTI
Od leta 2017 se v Sloveniji vsako leto odvije nacionalni izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards (ali krajše TSRA), ki ga je idejni oče Niko Slavnič zasnoval po principu, da ima lahko vsakdo svoje mnenje. Temelji torej na glasovanju javnosti, ki preko spleta glasuje za njim najbolj všečen gostinski lokal (za razliko od mednarodnih vodnikov, kot sta npr. Gault&Millau in Michelin, kjer restavracije nenapovedano obiskujejo in po natančno določenih kriterijih ocenjujejo člani anonimne strokovne komisije). Letos je izbor TSRA zabeležil rekordno število oddanih glasov. V okviru prvega dela glasovanja strokovne javnosti 6.520 glasov, v delu glasovanju splošne javnosti pa 27.630 glasov. Skupaj kar 34.150 glasov! Vse prejete glasove ob koncu glasovanja javnega dela prejme neodvisna revizijska hiša Deloitte, ki preveri kredibilnost glasovanja in pravilnost preštetih glasov.
Zaradi pandemije se je razglasitev zmagovalcev letos odvila le virtualno na spletni platformi. Ob tem so bili k pogovoru povabljeni trije zmagovalci v kategoriji National TOP 3 - Valter Kramar (Hiša Franko), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Tomaž Kavčič (Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu). Govorili so o trenutnih razmerah v gostinstvu, kulinaričnih nagradah ter pomenu in razvoju v prihodnje. Restavracije se morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje, so si bili enotni. Niko Slavnič pa je med drugim povedal: »Prihodnost odlične hrane je vedno svetla. Kratkoročna prihodnost pa je odvisna od razvoja kulinarike tako s strani restavracij kot porabnikov, ki jih je vse prizadela pandemija. Kljub temu bomo še vedno izpeljali večerjo presežkov The Slovenia Dinner z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Ta se obeta že v jeseni letošnjega leta na prav posebni lokaciji v Ljubljani.«

Med zmagovalci prvič tudi turistična kmetija
Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB. 
Laskavi naslov Najboljša gostilna je prejela Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, za Najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa (Maribor), naziv Najboljši kulinarični novinec v izboru pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker (Celje), ki si je prislužila tudi nagrado Vox populi (največ glasov s strani javnosti). Letos je bila prvič podeljena še nagrada za Najboljšo turistično kmetijo, ki jo je prejela Domačija Majerija (Slap pri Vipavi). 
Po skupnem številu točk so bile za tri najboljše restavracije v Sloveniji in naziv »TOP 3 The Slovenia Restaurant Awards 2020« razglašene: Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. S tem prestižnim nazivom so se ovenčale že v lanskem izboru TSRA...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst, foto: The Slovenia

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.