Objavili smo

Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega

09 / 2021

Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem se še vedno odvijajo kino predstave, najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji in širše? Ali to, da je Idrija uvrščena na kar tri Unescove sezname (rudnik živega srebra, klekljanje čipk, Geopark Idrija) in da so idrijski žlikrofi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije? Slikovita je pot ob reki Idrijci, od Divjega jezera do naravnega kopališča Lajšt in do klavž, enega najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Krniška planota na 1000 metrih nadmorske višine pa je prava oaza miru, pohodniških in kolesarskih poti (možno je najeti električna kolesa) ter čudovitih razgledov. 

Idrija z okolico radovednemu obiskovalcu zares lahko ponudi veliko in vsekakor jo je vredno obiskati za več kot le dan ali dva. O tem smo se novinarji lahko prepričali na študijskem potovanju, ki sta ga pripravila Zavod za turizem Idrija in podjetje Lovely Trips, specializirano za promocijo naše države doma in v tujini. 

Na fotografiji: Krniška planota je bila nekdaj znana po oglarjih in v spomin na tiste čase domačini v kotličku skuhajo oglarsko polento ter ponudijo požirek geruša, tradicionalnega rudarskega žganja iz pelina.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto:  Urša Cvilak

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.