Objavili smo

Več kot le kulinarični pozdrav z Idrijskega

09 / 2021

Ste vedeli, da se Idrija ponaša s kar nekaj presežki – drugim največjim rudnikom živega srebra na svetu, največjim lesenim pogonskim vodnim kolesom v Evropi (idrijski kamšt), najstarejšo neprekinjeno delujočo čipkarsko šolo na svetu, najstarejšim filmskim gledališčem v Evropi, v katerem se še vedno odvijajo kino predstave, najstarejšo pihalno godbo v Sloveniji in širše? Ali to, da je Idrija uvrščena na kar tri Unescove sezname (rudnik živega srebra, klekljanje čipk, Geopark Idrija) in da so idrijski žlikrofi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije? Slikovita je pot ob reki Idrijci, od Divjega jezera do naravnega kopališča Lajšt in do klavž, enega najpomembnejših slovenskih tehniških spomenikov. Krniška planota na 1000 metrih nadmorske višine pa je prava oaza miru, pohodniških in kolesarskih poti (možno je najeti električna kolesa) ter čudovitih razgledov. 

Idrija z okolico radovednemu obiskovalcu zares lahko ponudi veliko in vsekakor jo je vredno obiskati za več kot le dan ali dva. O tem smo se novinarji lahko prepričali na študijskem potovanju, ki sta ga pripravila Zavod za turizem Idrija in podjetje Lovely Trips, specializirano za promocijo naše države doma in v tujini. 

Na fotografiji: Krniška planota je bila nekdaj znana po oglarjih in v spomin na tiste čase domačini v kotličku skuhajo oglarsko polento ter ponudijo požirek geruša, tradicionalnega rudarskega žganja iz pelina.

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto:  Urša Cvilak

Deli na
09 / 2021
Šunkarna in restavracija Kodila, Markišavci - chefa Boštjan Lačen in Daniel Sukič
V HIŠI PREKMURSKE ŠUNKE IN DRUGIH MESNIH DOBROT Družina Kodila je leta 2013 z novim kulinaričnim centrom, pod streho katerega so združene predelava in zorilnica mesa, trgovina in restavracija, še nadgradila svojo uspešno poslovno zgodbo. Šunkarna Kodila tako ni več le raj za ljubitelje mesnih...
09 / 2021
Norma 23, Ljubljana - chef Mickaël Alix
CRÊPES IN GALETTES Pod Plečnikovimi arkadami na glavni ljubljanski tržnici po novem pečejo palačinke s francoskim stilom! Zakonca Mateja Todić Curk in Predrag Todić sta se namreč odločila, da svojemu lokalu Norma 23 poleg imena (prej Grand Cafe Ljubljana) spremenita tudi vsebino in v glavno...
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.