Objavili smo
06 / 2020
Ljubitelji koktajlov se boste zagotovo strinjali, da ga na vroč poletni dan ni čez mojito - z meto, limeto, rumom in kančkom sode prija kakor hladen vetrič ali skok v morje! Ste vedeli, da izvira iz Kube, ko ga je že konec 16. stoletja podjetnik sir Francis Drake ponujal svoji posadki na ladji kot zdravilni napitek. Takrat se je koktajl sicer imenoval Draque, Drake ali Drac, namesto ruma pa so uporabljali rumu podobno žgano pijačo iz sladkornega trsa, imenovano aguardiente de cana. Še dandanes je mojito obvezen v ponudbi vsakega pravega koktajl bara, pa naj si gre za njegovo klasično izvedbo ali pripravo z modernim pridihom, z dodatkom sadja, grenčic in sirupov.
V sodelovanju z Društvom barmanov Slovenije objavljamo recepte za:
- klasični mojito (barman Aleš Ogrin, predsednik Društva barmanov Slovenije)
- Mangov navdih (barmanka Draga Kepeš, Kavarna Mao - Kaval Group)
- Angostura mojito (barman Rok Dobrnikar, Gostilna Dobnikar)
- Lubi mojito (barman Slavko Ocepek, Restavracija Cubis)
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!