Objavili smo

Zeliščna kmetija Rogelja, Kras

06 / 2021

ZELIŠČA GOVORIJO, ČE JIM ZNAŠ PRISLUHNITI
Magda Rogelja ima posluh za naravo in njena velika ljubezen so zelišča. Na Zeliščni kmetiji Rogelja na Krasu jih goji blizu osemdeset, iz katerih skupaj z divje rastočimi pripravlja mešanice čajev in druge pripravke. Z njimi pomaga ljudem do boljšega počutja, svetuje pa jim tudi, kako jih vzgajati in vključiti v prehrano. 

MOJSTRICA ZELIŠČNIH ČAJEV
Na poti do vasi Vojščica in Zeliščne kmetije Rogelja, ki vodi čez slikovito kraško pokrajino, sem po radiu izvedela, da prav ta dan, 21. maja, praznujemo svetovni dan čaja. Naključje ali ne, a Magda Rogelja ni le poznavalka zelišč, ampak tudi prava mojstrica zeliščnih čajev. Že takoj ob prihodu mi je ponudila skodelico osvežilnega napitka iz mešanice drnulj, melise in poprove mete. Ja, ljudje že zelo dolgo poznamo zdravilne moči rastlin in njihovih izvlečkov. Tudi Magda je po dvanajstih letih, odkar se poglobljeno ukvarja z zelišči, prepričana, da res za skoraj vsako tegobo rož'ca raste. A moraš jih dobro poznati in skrbno izbirati! 
Že kot majhna deklica je imela vizijo, da bo nekoč pomagala ljudem, čeprav takrat še ni vedela, da jo bo to pripeljalo tudi do zelišč. Izšolala se je za medicinsko sestro in bila zaposlena najprej na pediatriji, nato v domu za ostarele. »Tam me je pretreslo, kako veliko zdravil jemljejo stari ljudje. Sama sem bila vedno usmerjena v naravo in sem prav v njej najprej iskala rešitev za svoje težave,« pripoveduje Magda. Tako so se leta 2010 začeli rojevati začetki zeliščne dejavnosti družine Rogelja. Na Magdino pobudo so na kmetiji, na katero se je priženila, zasadili zelišča in danes jih imajo kar okoli 80 vrst. 
»Raziskovanje zelišč in njihovega delovanja na človekovo počutje me je od čajev in drugih zeliščnih pripravkov vodilo k učenju masažnih tehnik z zeliščnimi olji, ki pomagajo pri revmatskih in drugih težavah, spoznavanju učinkov aromaterapije… A manjkal mi je celosten pogled na človeka, zato sem se odločila še za študij naturopatije v Ljubljani, kjer zaključujem tretji letnik,« o svoji poti razlaga Magda, prepričana, da človek ni nikoli prestar za rast in nova znanja...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst, foto: Urša Cvilak

Deli na
06 / 2021
Hotel & bistro Linhart, Radovljica - chef Uroš Štefelin
TUDI V LINHARTU LOKALNE SESTAVINE IN GORENJSKA TRADICIJA  Uroš Štefelin je med kolegi znan kot prijazen in dobrovoljen, vedno pripravljen priskočiti na pomoč in deliti svoje kuharsko znanje, tudi otrokom. Je velik zagovornik povezovanja, lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev ter slovenske kuhinje....
06 / 2021
Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink
URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in...
06 / 2021
Čas je za rabarbaro
STEBLA PRESENEČENJA Trajnica z velikimi zelenimi listi na rdečkastih steblih deluje impresivno, zato jo je težko zgrešiti. A rabarbara ni zgolj čudovit okras v vrtovih, je tudi zelo okusna vrtnina. Medtem ko je vrhnji del lista strupen, se listna stebla s kuhanjem ali pečenjem spremenijo v pravo...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.