Skuhaj sam
18. 05. 2020
hitra sladica v kozarcu
- 120 do 150 g jedilne ali druge čokolade
- 250 ml sladke smetane
- sveže jagode
- nekaj kapljic limoninega soka
- po želji sladkor v prahu
- stepena sladka smetana
- sesekljani lešniki
- jagode
Čokoladna krema: Čokolado v posodi na vodni kopeli stopimo. Smetano zavremo in primešamo stopljeno čokolado. Na hitro zavremo in takoj odstavimo. Mešanico v posodi pokrijemo s prozorno folijo in ko se nekoliko ohladi, postavimo v hladilnik. Po 2 urah že lahko vse skupaj zmiksamo z električnim mešalnikom in dobimo čudovito čokoladno kremo.
Jagodna pena: Sveže jagode narežemo na manjše kose in jih s paličnim mešalnikom zmiksamo, da dobimo peno. Tokrat nismo dodali sladkorja v prahu, le nekaj kapljic limoninega soka, saj smo želeli svežino, sladkobo pa bo v kozarčku dodala čokoladna krema.
V kozarec ali skodelico damo jagodno peno in nanjo nabrizgamo čokoladno kremo ter smetano (ki je prav tako nismo sladkali). Dodamo nekaj grobo narezanih lešnikov, ki se lepo podajo zraven, in postrežemo.
SO MANJŠE BOLJ OKUSNE OD VELIKIH? Na okus gojenih jagod vplivajo rastne razmere, kot so vreme, zrelost ob obiranju in sorta. Okus jagod torej ni odvisen od njihove velikosti (pri čemer seveda ne govorimo o gozdnih jagodah, ki so zelo majhne, a obenem zelo aromatične).
Jed so pripravili v Šolskem centru Velenje. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Simona Pompe, ŠC Velenje