Skuhaj sam
11. 06. 2021
700 g moke
3/4 kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
450 g mleka
110 g kisle smetane
50 g sladkorja
2 žlički soli
2 žlici olja
40 g masla
jajce
chia semena
• V posodo električnega mešalnika stresemo moko in iz vrečke kislo testo Fala. Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo še ostale sestavine, razen olja in masla. Najprej mešamo počasi in postopoma dodajamo olje ter zmehčano maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 80 g težke koščke. Vsak košček nekoliko razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice. Tako oblikovano testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 10 minut.
• Vsako kroglico do konca oblikujemo tako, da testo z dlanjo nežno potiskamo ob podlago in ga pri tem vrtimo, da postaja gornja plast vedno bolj gladka. Gladke kroglice zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati.
• Vzhajane bombice premažemo z jajcem, posujemo s chia semeni in prestavimo v pečico, ogreto na 200°C. Bombice pečemo 20 minut, da se lepo obarvajo.
Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala
Ostali recepti iz rubrike:
-Puhasti kifeljčki z drobnjakom
-Fokača z zelišči in zelenjavo z vrta