Skuhaj sam
10. 09. 2021
Za: 4 osebe
Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ hlajenje)
1,2 kg piščanca
sol, poper
6 vejic svežega timijana
1 skodelica (250 ml) suhega belega vina
2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
2 mladi (manjši) glavi zelene solate
šopek mlade rukole
4 zrele fige
150 g rdečega grozdja brez semen
100 g parmezana
1. Pečico segrejemo na 200°C (ventilacijsko na 180°C).
2. Celega piščanca s papirnato brisačko osušimo znotraj in zunaj. Dobro ga nasolimo in popramo s sveže mletim črnim poprom.
3. V manjšo ognjevarno posodo damo vino in vejice timijana, na katere položimo piščanca. Pokrijemo ga s peki papirjem, celotno posodo pa še z alu folijo. Pečemo 1 uro. Nato vzamemo iz pečice in pustimo, da se meso ohladi.
4. Sokove, ki so nastali med pečenjem piščanca, iz pekača precedimo v vrček ali skodelico.
5. Ko se meso dovolj ohladi, ga z roko odluščimo od kosti in kože ter natrgamo (naceframo).
6. Soku od pečenja, ki smo ga shranili v vrček, z žlico s površine odstranimo čim več maščobe. Prilijemo sveže stisnjen limonin sok in po potrebi še solimo in popramo. Dobro premešamo in prelijemo piščanca, rahlo premešamo.
7. Na servirni krožnik najprej položimo mlade, na četrtine narezane solatne glave in lističe mlade rukole. Po vrhu razporedimo piščančje meso, prepolovljene fige in grozdne jagode. Čisto na koncu posujemo z ostružki parmezana in ponudimo.
Namig: To je odličen recept tudi, če želimo uporabiti piščančje ostanke od prejšnjega obroka.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 9/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver/Stockphoto
Ostali recepti:
-Paradižnikova solata z mocarelo, salamo in pestom
-Piščančja solata s figami, grozdjem in parmezanom
-Svinjski kotleti s kitajskimi začimbami in pečenim ringlojem
-Jagnječje zarebrnice z baziliko, pečenim paradižnikom in mlado čebulico
-Figovi kolački
-Ingverjeva torta z ringlojem