Skuhaj sam
13. 07. 2020
4 mlade bučke (teža bučke okrog 200 g)
50 g prosene kaše
100 g kuhanega mesa (piščančje, goveje, svinjsko meso ali 100 g gob šitake)
1 strok česna
1 jajce
lovorjev list
malo soli in popra
malo oljčnega olja
50 g sira (naribanega parmezana ali mocarele)
malo mletih lanenih semen
Proseno kašo operemo, kuhamo z lovorjevim listom v 150 ml vode 15 do 20 minut in ohladimo. Bučke operemo, prerežemo po dolžini in izdolbemo sredino. Pazimo, da zunanjega dela ne poškodujemo. Izdolbene bučke položimo v pomaščen pekač, bučkino meso pa narežemo na male kocke, ki ga skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in pretlačimo. Pripravimo tudi meso, ki ga skuhamo, ali narežemo in popražimo gobe.
Odcejeni ohlajeni kaši dodamo na drobne kose narezano kuhano meso (ali gobe) in pretlačene bučke. Dodamo strt česen, poper in sol po potrebi. Jajce spenimo, mu primešamo sir in ga rahlo vmešamo v nadev. Z njim napolnimo bučke, ki jih posujemo s sirom in lanenimi semeni ter pečemo približno 30 minut na 190°C.
Recept je iz knjige Brezglutenske dobrote, ki je izšla pri založbi Kmečki glas (2020). Objavljen je v reviji Pet zvezdic, št. 7-8/2020.