Objavili smo

Gostilna Termika, Ozeljan - chefa Erik Batagelj in Ivan Ilievski

11 / 2020

VZGON VETRA, IDEJ, OBLIK IN OKUSOV
Zakonca Aleksander Mladovan in Martina Logar Mladovan sta skupno življenjsko in poslovno zgodbo začela pisati pred malo več kot desetletjem. Svoja znanja in izkušnje s področij turizma in gostinstva sta povezala v idejo o prvem vipavskem resortu. Za začetek sta ob Kampu Lijak odprla gostilno Termika, ki je v leto 2020 in svoje peto leto delovanja vstopila z novo kuharsko zasedbo. Chefa Erik in Ivan v jedeh prepletata sezonske sestavine in vipavske okuse z mladostno razigranostjo in kančkom eksotike.

Zagotovo ste na poti skozi Vipavsko dolino že kdaj opazovali jadralne padalce, kako na račun vzgonskega vetra ali termike kakor ptiči jadrajo po nebu in jim vsaj za hip zavidali čudovit razgled? Vzletišče Lijak na obrobju Trnovske planote je zaradi ugodne klime primerno za polete različnih težavnostnih stopenj, šolanja, tandemske polete in je eno najbolj obiskanih vzletišč v Sloveniji. Uradno pristajališče padalcev je na travniku ob regionalni cesti med Novo Gorico in Ajdovščino, kjer se v Ozeljanu nahajata tudi Kamp Lijak in Gostilna Termika. Zdaj najbrž ni več začudenih vprašanj, od kod kampu in gostilni nenavadni imeni!
»Začelo se je pred več kot tridesetimi leti – najprej zmajarstvo, nato padalstvo. Takrat so na vzletišče pogosto prihajali Poljaki, ker jim je to najbližja točka za letenje. In ker smo pri nas doma imeli vinotoč, so se ob pristanku večkrat oglasili in kupili vino. Nekoč so vprašali moje starše, če lahko na seniku naše kmetije tudi prenočijo,« pripoveduje Aleksander Mladovan o tem, kako je sploh nastala ideja za kamp.
Od letošnjega januarja, ko sta kuhinjo prevzela dva mlada obetavna kuharja – 21-letni Erik Batagelj in 23-letni Ivan Ilievski, se je glas o Termiki med dobrojedci začel širiti. Svoje sta k promociji pripomogla tudi spomladanski in jesenski Teden restavracij, ko sta chefa z meniji in delom v odprti kuhinji navdušila številne goste.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Vijola raviol s kostanjevo kremo na omaki iz roquefort sira
-Sestavljena jota z bučnimi semeni in sipinim črnilom
-Losos z bučno skorjico na grahovi kremi in s karameliziranimi figami
-Jelenov file s sladkim krompirjem, hruško in jurčkovo kremo
-Pomarančni sorbet s tartufovo peno

Deli na
04 / 2025
Gostilna Javornik, Rakovnik
V JAVORNIKOVI KUHINJI NOV VETER, A KRUŠNA PEČ OSTAJA SRCE HIŠE Gostilna Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu ni le zgodba o jedeh iz krušne peči, prenovljeni hiši, kozolcu in Dolenjski! Ampak tudi o štirih generacijah družine Javornik in Pevec, ki so svoje življenje posvetile temu, da se...
04 / 2025
Restavracija Sedem, VSGT Maribor
»ZERO WASTE« V PRAKSI: KUHINJA, KJER NIČ NE GRE V NIČ Trajnostno kuhanje je postalo ključni element sodobne prehrambene kulture. Kuhinja brez odpadkov ni le trend, temveč filozofija, ki se osredotoča na načela, kot so lokalna pridelava, uporaba sezonskih sestavin in smiselno ravnanje z vsakim...
04 / 2025
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že sedmič nagradil najboljše
Pod bliščem igrivih konfetov so se v soju fotografskih bliskavic v Festivalni dvorani v Ljubljani zadovoljno smejali prejemniki prestižnih gastronomskih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Zbrali so se najboljši med najboljšimi, pod reflektorji so se znašla tudi sveža imena slovenske...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna