Objavili smo

Gostilna Termika, Ozeljan - chefa Erik Batagelj in Ivan Ilievski

11 / 2020

VZGON VETRA, IDEJ, OBLIK IN OKUSOV
Zakonca Aleksander Mladovan in Martina Logar Mladovan sta skupno življenjsko in poslovno zgodbo začela pisati pred malo več kot desetletjem. Svoja znanja in izkušnje s področij turizma in gostinstva sta povezala v idejo o prvem vipavskem resortu. Za začetek sta ob Kampu Lijak odprla gostilno Termika, ki je v leto 2020 in svoje peto leto delovanja vstopila z novo kuharsko zasedbo. Chefa Erik in Ivan v jedeh prepletata sezonske sestavine in vipavske okuse z mladostno razigranostjo in kančkom eksotike.

Zagotovo ste na poti skozi Vipavsko dolino že kdaj opazovali jadralne padalce, kako na račun vzgonskega vetra ali termike kakor ptiči jadrajo po nebu in jim vsaj za hip zavidali čudovit razgled? Vzletišče Lijak na obrobju Trnovske planote je zaradi ugodne klime primerno za polete različnih težavnostnih stopenj, šolanja, tandemske polete in je eno najbolj obiskanih vzletišč v Sloveniji. Uradno pristajališče padalcev je na travniku ob regionalni cesti med Novo Gorico in Ajdovščino, kjer se v Ozeljanu nahajata tudi Kamp Lijak in Gostilna Termika. Zdaj najbrž ni več začudenih vprašanj, od kod kampu in gostilni nenavadni imeni!
»Začelo se je pred več kot tridesetimi leti – najprej zmajarstvo, nato padalstvo. Takrat so na vzletišče pogosto prihajali Poljaki, ker jim je to najbližja točka za letenje. In ker smo pri nas doma imeli vinotoč, so se ob pristanku večkrat oglasili in kupili vino. Nekoč so vprašali moje starše, če lahko na seniku naše kmetije tudi prenočijo,« pripoveduje Aleksander Mladovan o tem, kako je sploh nastala ideja za kamp.
Od letošnjega januarja, ko sta kuhinjo prevzela dva mlada obetavna kuharja – 21-letni Erik Batagelj in 23-letni Ivan Ilievski, se je glas o Termiki med dobrojedci začel širiti. Svoje sta k promociji pripomogla tudi spomladanski in jesenski Teden restavracij, ko sta chefa z meniji in delom v odprti kuhinji navdušila številne goste.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Vijola raviol s kostanjevo kremo na omaki iz roquefort sira
-Sestavljena jota z bučnimi semeni in sipinim črnilom
-Losos z bučno skorjico na grahovi kremi in s karameliziranimi figami
-Jelenov file s sladkim krompirjem, hruško in jurčkovo kremo
-Pomarančni sorbet s tartufovo peno

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.