Skuhaj sam
12. 11. 2020
za 4 osebe
• 400 g kisle repe
• 50 g bučnih semen
• 50 g masla
• sol, poper
• žlička sladkorja
• 1 žlička sladke paprike
• 300 g krompirja
• 1 čebula
• 50 g masla
• sol, poper
• 200 g rdečega fižola
• maslo
• sol, poper
• 200 g klobase
• 1 žlička sipinega črnila
Repa: Kuhano kislo repo prepražimo skupaj s sesekljanimi bučnimi semeni in ji dodamo 50 g masla. Začinimo s soljo, poprom in sladko papriko, po želji dodamo še žličko sladkorja. Dobro premešamo.
Krompirjeva kremna juha: Čebulo in krompir olupimo, narežemo na kose in damo skupaj kuhat v vodo (čebule ne pražimo, zato da dobimo zelo nežno juho). Ko je kuhano, odcedimo in vodo od kuhanja shranimo. Kuhanemu krompirju dodamo sol in maslo ter v termo mikserju zmiksamo v gladko kremo. Vmes dodajamo vodo od krompirja, da dobimo lepo kremasto juho.
Fižolova krema: Fižol skuhamo, odcedimo, dodamo maslo in zmiksamo v gosto kremo. Začinimo ga s soljo in poprom.
Posip: Klobaso olupimo in nadev zmešamo s sipinim črnilom. Nadrobimo ga v pekač na peki papir in pečemo 20 minut na 200°C, da postane hrustljav.
Repo serviramo na kremi iz rdečega fižola in po vrhu potresemo pečeno klobaso. Pred gostom zalijemo s krompirjevo juho.
Jed so pripravili v Gostilni Termika.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman