Objavili smo
06 / 2020
FETA ŠALAMA, KUHNJA, PADELA NJOKOV IN GLAŽ BRIŠKE REBULE!
Srednjeveška vasica Šmartno v Goriških Brdih je arhitekturni biser in kulturni spomenik. Nekoč vojaška utrdba, danes pa romantično naselje z ohranjenim obzidjem in stolpi, kjer se zdi, da se je čas ustavil. V zadnjih letih je s prenovo, ponudbo, namestitvami in dogodki, kot je »Brda in vino«, postala priljubljena turistična točka. Tukaj v prijetno zavetje in k pokušini briških dobrot ter vina vabi Hiša Marica!
Če niste dobro razumeli naslova tega članka, potem verjetno še niste bili v Goriških Brdih. Kajti njihovo odkrivanje se pri gostoljubnih domačinih, če ostanemo le pri gostincih in vinarjih, največkrat začne prav z na roke narezano briško salamo (šalam) in pršutom ter kozarcem hladne sveže rebule in nadaljuje s kuhnjo (po briško mineštra). A to je šele začetek, kar boste zlahka spoznali tudi v gostilni Hiša Marica, ki se nahaja v eni od uličic v Šmartnem, pravljični vasici za obzidjem.
Mavričevi so hišo v Šmartnem leta 2005 odkupili od občine. »Na razpisu zanjo ni bilo zanimanja, mi pa smo v njej in v vasi videli skriti biser,« pove Sebastjan Mavrič, Zlatkov nečak, danes gospodar in gostinec v Hiši Marica, a tudi gonilna sila nekaterih kulinarično-vinskih in kulturnih dogodkov v vasi...
»Že ob otvoritvi Hiše Marica sem imel željo obuditi spomin iz otroštva na okus njokov z domačo šalšo, ki jih je nona postavila na mizo v veliki padeli, iz katere smo vsi jedli. Več kot leto dni smo v kuhinji poizkušali, tako s pripravo testa kot omake, in na koncu nam je vendarle uspelo dobiti pravi okus,« pripoveduje Sebastjan. Ob tem poudari, da se dobra kuhinja skriva v dobrih sestavinah, zato jim namenja posebno pozornost – suhe mesnine so predelane in sušene na Domačiji Belica, oljčno olje je iz briške vasi Biljana, kozja albuminska skuta je s Krasa, maslo iz Drežnice, siri so iz Bovca in s Krasa, soška postrv je iz ribogojnice Faronika…
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Tatarski biftek z maslom in domačo omako
- Popečen sir v domači panceti s pinjolami na solatki
- Špinačni ravioli s postrvjo na kremi rdeče pese
- Njoki none Marice v paradižnikovi omaki s pršutom in peno pesta iz bazilike
- Tagliata s praženim krompirjem po nonino
- Pita z briškimi češnjami