Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

12 / 2022
Restavracija Harfa, Ljubljana, chef Boštjan Pavli
UGLAŠEN ORKESTER HARFISTOV IGRA ZA GOSTE Da Harfa igra na prave strune, in to že petnajst let, sploh ni dvoma. Pri čemer njenega lastnika in chefa Boštjana Pavlija to, da se restavracija nahaja v poslovni zgradbi in je odprta le v času kosil ter ob delavnikih, ne omejuje. Še več – to je izkoristil...
12 / 2022
Slovenski kuharji v Luksemburgu osvojili srebro
V Luksemburgu se je konec novembra v okviru sejma Expogast odvijalo svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Na njem je Slovenija nastopila v elitni kategoriji članskih reprezentanc in v izjemni konkurenci za svoj nastop prejela srebrno priznanje. Na stopničke so...
12 / 2022
3. Evropski simpozij hrane
Novembra je svetovna in slovenska gastronomska scena, še posebej pa Ljubljana, utripala v dogajanju 3. Evropskega simpozija hrane. Na njem so tudi letos nastopili številni izjemni domači in tuji govorci ter chefi, bili predstavljeni butični biseri, inovativni posamezniki in drugi, ki premikajo meje...
12 / 2022
Kako Nemci praznujejo novo leto?
Za mnoge Nemce je silvestrovo najpomembnejši praznik v letu. Vsaka regija ima svoje tradicije in številne družine svoje navade prenašajo iz roda v rod. Prvič so novo leto praznovali stari Rimljani, ko so leta 153 pr. Kr. začetek leta s 1. marca prestavili na 1. januar. Silvestrski večer je nato...
12 / 2022
Nepremagljiva kuhinja z Almo Rekić in Evo ti kosilo
KNJIŽNI NOVOSTI 1. KUHARSKA KNJIGA TREH NEPREMAGLJIVIH  Alma Rekić, Rebeka Dremelj in Andreja Freyer so predstavile kuharsko knjigo NEPREMAGLJIVA KUHINJA Z ALMO REKIĆ, ki je skupen projekt vseh treh. Izziv, ki so se ga lotile – Alma kot profesionalna chefinja ter Rebeka in Andreja kot strastni...
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
10 / 2022
Bistro Lalu, Celje - chef Marko Pavčnik
BISTRONOMIJA CHEFA LETA - ZA VSAK DAN IN VSAKO PRILOŽNOST! Marko Pavčnik, ki ga je gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija razglasil za Chefa leta 2022 in katerega fine dinning kreacije je mogoče okušati in doživeti v restavraciji Pavus na Gradu Tabor Laško, ne miruje. Od maja dalje Celjane...
10 / 2022
Pivo leta je stout iz sevniške pivovarne Ape
Nefiltrirani stout iz prve posavske kraft pivovarne Ape v kozarcu navduši s temno, skoraj črno barvo, v okusu pa s polnim telesom in aromami po kavi in čokoladi. Strokovna komisija 4. ocenjevanja »GASTexpo Pivo leta 2022«, ki je v začetku leta potekalo v organizaciji Primorskega sejma, mu je med...
10 / 2022
Michelin 2022 - v tretjem izboru kar štiri nove zvezdice!
Seznam slovenskih restavracij, vključenih v Michelinov rdeči gastronomski vodnik in tistih z zvezdicami, se daljša! V tretjo izdajo je skupno vključenih 58 restavracij, od tega jih deset nosi zvezdice. Najvišje ocenjena ostaja Hiša Franko s chefinjo Ano Roš, ki se ponaša z dvema zvezdicama (in...
09 / 2022
Restavracija Rizibizi, Portorož - chef Tomaž Bevčič
MED OKUSI IN BARVAMI MORJA IN ZEMLJE Restavracija Rizibizi tudi na novi lokaciji v centru Portoroža razvaja goste, ki si želijo kreativnih morskih dobrot, pripravljenih po navdihu chefa Tomaža Bevčiča. Zaljubljen je v pristne okuse morja in barve, ki celo pozimi na krožnikih pričarajo poletje....
09 / 2022
Hotel in gostilna Ančka, Šenčur
PRI ANČKI SO ŠE VEDNO DOMA ŠTRUKLJI Z VELIKO ZAČETNICO! Po novem Gostilna Ančka v Šenčurju pri Kranju ni več samo gostilna, ampak tudi butični hotelček. Po prenovi se namreč ponaša z novo zunanjostjo, v gostinskem delu s sodobno urejeno zajtrkovalnico in veliko teraso ter v zgornjem nadstropju...
09 / 2022
Bremerhaven - ribje palčke, Elvis Presley in klobasa z jabolčno čežano
Na območju ribiškega pristanišča Fischereihafen v Bremerhavnu, ki leži na nemški obali Severnega morja in v bližini mesta Bremen, so največji industrijski obrati za predelavo rib v Evropi. Glavnino predelave in priprave rib iz severnih morij za končno potrošnjo danes opravijo strojno, edino...
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
07 / 2022
Restavracija Cubis, Šenčur - barman Edin Halačević
KOKTAJLI DRŽAVNEGA PRVAKA ZA POLETNO OSVEŽITEV! Edin Halačević je znano ime na slovenski barmanski sceni, saj je dolgoletni član Društva barmanov Slovenije in aktualni državni prvak v mešanju pijač. Aprila se je na tradicionalnem državnem prvenstvu že četrtič zavihtel na zmagovalne stopničke...
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
06 / 2022
Čas je za jagode
Ste vedeli, da je jagoda edini sadež, ki na svoji zunanji strani »nosi« v povprečju kar 200 semen? Da niso le okusne, ampak tudi nizkokalorične in izjemno zdrave? S svojo aromatiko nas razveseljujejo od zgodnje pomladi in v poletje. So bogate z vitamini C, A in K, beta karotenom, folno kislino in...
05 / 2022
Gostišče Kapušin, Krasinec
VABLJENI NA RAZVAJANJE BRBONČIC V BELO KRAJINO V vasi Krasinec, tik ob cesti Podzemelj – Adlešiči in le streljaj od reke Kolpe, stoji Gostišče Kapušin. Znano je po gostoljubnosti, izvrstni hrani, ki temelji na tradiciji belokranjskih okusov v sodobni preobleki in lokalnih živilih. Tukaj na svoj...
05 / 2022
Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović
20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi...
05 / 2022
6 enostavnih receptov za nepozabni »cheesecake«
STE ZA KLASIKO ALI MODEREN PRIDIH? Če mislite, da je cheesecake - ali po naše sirova torta - ameriška pogruntavščina, ste se zmotili. Na grškem otoku Samos so jo poznali že pred več kot 4 tisoč leti. Preprost sirni kolač so pripravljali iz svežega sirčka, ki so mu primešali moko in med...
04 / 2022
Gostilna Lesnika, Mozirje - chef Ervin Podbregar
SREDI MOZIRSKEGA TRGA JE ZADIŠALO PO ODLIČNI HRANI… Aprila v Mozirskem gaju zacveti na stotine tulipanov, a to ni edini razlog, zakaj se odpraviti v Zgornjo Savinjsko dolino oziroma Mozirje. V njegovem urejenem starotrškem jedru je družina Potočnik obnovila 160 let staro hišo in v njej pred tremi...
04 / 2022
Kulinarični studio Šketa - Sašo in Neža Šketa
OD SPLETNEGA VPLIVNIŠTVA DO NAJBOLJ PRIZEMLJENE VEGANSKE KUHARICE Čeprav po poklicu ni kuhar, je zaljubljen v hrano in kuhanje. Če ne bi bil vegetarijanec, bi z užitkom jedel ocvirke, pravi. Leta 2017 se je v kuharskih spretnostih pomeril na tekmovanju MasterChef Slovenija, večkrat je tudi gostujoči...
03 / 2022
Gostilna in pizzerija Antonač, Bojanji Vrh - chefa Matevž in Špela Erjavec
MLADOSTNI POLET GOSTILNE NA VASI Pri Antonaču v vasi Bojanji Vrh pri Ivančni Gorici od leta 2016, ko je ob očetu picopeku začel jedi kreirati sin Matevž in se je v imenu pizzerije pridružila še beseda gostilna, ne diši več samo po odličnih picah. Mladostna ustvarjalnost mladega chefa je zdaj,...
03 / 2022
Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana
POKLIC UČITELJA KUHARSTVA IN STREŽBE JE LEP, A TUDI ZELO ODGOVOREN IN ZAHTEVEN Srednjo šolo za gastronomijo in turizem Ljubljana smo obiskali tik pred informativnimi dnevi. Zato ni manjkalo pogovorov o tem, kako osnovnošolce navdušiti za poklice v gostinstvu in turizmu ter jih prepričati, da se...
03 / 2022
Klub gurmanov Skaručna - chef Marko Žagar
KO JE KUHANJE TUDI ZA GOSTE ZABAVA IN DOŽIVETJE Obisk Kluba gurmanov Skaručna je vedno nekaj posebnega, je doživetje. Ne le zato, ker je svojstven njegov ustanovitelj, lastnik in prvi kuhar Marko Žagar, ampak tudi zaradi edinstvenega ambienta in sproščenega vzdušja. Tukaj se odvijajo pogostitve...
03 / 2022
Šolski center Velenje - projekt »Kuhinja naše kraljestvo, kuhanje naša strast«
PONOSNI, DA SMO DEL TAKO POMEMBNEGA PROJEKTA Šola za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje sodeluje v mednarodnem gastronomskem projektu Erasmus+ z naslovom »Kitchen our kingdom, cooking our passion« (krajše KOKCOP), v prevodu »Kuhinja naše kraljestvo, kuhanje naša strast«.  Projekt...
03 / 2022
Odlični pekovski izdelki 2022
NAGRAJENIH JE VSE VEČ IZDELKOV IZ KATEGORIJE PEKOVSKIH IZDELKOV, KI VSEBUJEJO BODISI POLNOZRNATE SESTAVINE, IMAJO NIŽJO VSEBNOST SOLI ALI PA VSEBUJEJO FUNKCIONALNE SESTAVINE! Znani so rezultati 22. senzoričnega ocenjevanja kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih...
03 / 2022
Sommelierski dvoboj v restavraciji JB - sommelierja Matej Tomažič in Valter Kramar
MATEJ IN VALTER, ČASTNA GOSTA OSMEGA SOMMELIERSKEGA DVOBOJA Pri projektu in spletnem portalu O vinu, ki deluje pod okriljem Časnika Finance, organizirajo Sommelierske dvoboje z namenom osvetliti poklic natakarja in sommelierja, mu dodati vrednost in morda koga navdušiti za to poklicno pot. Vznemirljivi...
02 / 2022
Restavracija Sedem (VSŠGT Maribor) - chef Sebastjan Plevčak
UČNA RESTAVRACIJA, KI JO PRIPOROČAJO TUDI KULINARIČNI VODNIKI Potem, ko je mariborsko Restavracijo Sedem leta 2019 opazil in dobro ocenil mednarodni kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija, je predlani sledilo še priznanje Michelinov krožnik. Enako priznanje je takrat dobilo še 37 restavracij...
02 / 2022
Kolektivne blagovne znamke so se povezale v mrežo
Januarja je bila na spletnem svečanem srečanju vzpostavljena Mreža kolektivnih blagovnih znamk, oblikovanih po modelu Izvorno slovensko, katerega avtor in lastnik je podjetje ProVITAL d.o.o. Kolektivne blagovne znamke postajajo vedno bolj prepoznavno in preverjeno orodje trajnostnega razvoja in promocije...
02 / 2022
Šolski center Šentjur
MLADI VIDIJO PRIHODNOST V ŽIVLJENJU IN DELU NA PODEŽELJU Če se je še pred desetletjem zdelo, da mladi svojo prihodnost in zaposlitev iščejo le v mestih, na Šolskem centru Šentjur pravijo, da po njihovih izkušnjah temu ni tako. Vedno več jih je, ki v podeželju vidijo lepoto življenja in...
02 / 2022
Intervju: chef Blaž Habjan
MOJA KUHARSKA POT NA IRSKEM Mnogi se boste kuharja Blaža Habjana spomnili tudi po njegovi kulinarični artistiki – od slik, narejenih iz semen, do skulptur iz testa in čokolade, ki jih je razstavljal na kulinaričnih dogodkih in tekmovanjih. Zanje je prejel številne zlate medalje. Lani se...
01 / 2022
Austria Trend Hotel Ljubljana - Winners Lounge
HOTEL, KI V LETO 2022 VSTOPA OPTIMISTIČNO IN Z NOVOSTMI  Kljub težki preizkušnji zadnjih dveh let, pred katero so bili zaradi pandemije postavljeni hotelirji po vsem svetu, v Austria Trend Hotelu Ljubljana (4* Superior) v leto 2022 vstopajo naravnani pozitivno. Med drugim so dokončali prenovo hotelskih...
01 / 2022
Slaščičarna Maxi, Ljubljana
SLAŠČIČARNA ZA NOSTALGIKE IN VSE DRUGE SLADKOLJUBE Novembra je trgovska hiša Maximarket (krajše kar Maxi) v središču Ljubljane praznovala zlati jubilej – 50 let, odkar je leta 1971 odprla svoja vrata. Pod njeno streho se nahaja tudi Slaščičarna Maxi, ki prav toliko let razvaja meščane in...
01 / 2022
Ne le potica, tudi štruklji so vseslovenska posebnost!
Prof. dr. Janez Bogataj je etnolog in eden največjih poznavalcev ter raziskovalcev naše kulinarične identitete in tradicije. Samo lani je pod njegovim avtorstvom izšlo osem knjig na to temo, zadnja med njimi je posvečena štrukljem. Poleg tega je konec leta za dve knjigi - Mojstrovine s kranjsko...
01 / 2022
Radič, zimska kulinarična poslastica
Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo.  ČUDOVITA...
01 / 2022
Martini - Bondova pijača od klasike do sodobne preobleke
Zmešan ali stresen, z olivo ali koktajl češnjo, klasično suh ali v novih okusih… Ime Martini je uporabljeno za nešteto mešanih pijač (preko 200), od katerih so mnoge zelo daleč od pravega Martinija, ki temelji na ginu in vermutu. Po njem je poimenovan celo stil kozarca, v katerem je postrežen!...
Arhiv objav
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.