Objavili smo

Zgodbe o slovenskih in tujih restavracijah ter chefih

12 / 2020
La Ganache, Ljubljana - chef Naser Gashi
LJUBEZEN DO FRANCOSKE SLAŠČIČARSKE UMETNOSTI V La Ganache pâtisserie v Ljubljani, ki je ustvarjalnica, delavnica in prodajalna mojstra francoskega slaščičarstva Naserja Gashija, ni nikoli dolgčas. Vedno se nekaj mesi, valja, reže, peče, nadeva, okuša, razpravlja, preizkuša… Tukaj so doma...
12 / 2020
Restavracija COB, Portorož - chef Filip Matjaž
JUHA IZ MORSKIH KAMNOV, LEBDEČE GNEZDO IN OLIVE, KI TO NISO!Pred letom in pol odprta Restavracija Cob v Portorožu je prva v celoti doživljajska vrhunska restavracija pri nas. Degustacijski meni, najdaljši ima 15 hodov, gosta pri vsaki jedi popelje skozi zgodbe in okuse Istre, ki jih občuti z vsemi...
12 / 2020
Polona Klančnik - Pola
ŠEPETALKA BAKTERIJAM O DROŽEH V SLADICAH IN ŠE ČEM Polona Klančnik - Pola je v začetku novembra izdala svojo prvo knjigo z naslovom D(r)oživete sladkarije by PolaBekeraj, v kateri je objavljenih več kot 50 receptov za sladice, pripravljene z drožmi. Zanje pravi, da so izjemno uporabni in bodo...
12 / 2020
Rajski otok Phu Cuoq, Vietnam
Phu Quoc sodi med največje vietnamske otoke in je znan po palmah, peščenih plažah, čistem morju z obilico rib, rakov in polžev. Pa tudi po izdelavi vrhunske fermentirane ribje omake, pridelavi popra in vzgoji biserov. Tujim turistom je dostopen šele od leta 2014. Ko si želim osvetliti turoben...
12 / 2020
Dober koktajl je kot cvet orhideje - barman Tomaž Fartek
Koktajl mora biti eleganten, zapeljiv, malce skrivnosten, tudi eksotičen. Tako pravi 37-letni barman Tomaž Fartek, zato ni čudno, da je prav orhideja postala njegova priljubljena dekoracija in zaščitni znak. Z umetnostjo priprave koktajlov se ukvarja več kot dvajset let. Kot član Društva...
12 / 2020
Izvorno slovensko - Okusi Rogle
KAJ IMAJO SKUPNEGA KARTUZIJANSKE VREDNOTE IN OKUSI ROGLE? Kolektivna blagovna znamka Okusi Rogle na južni strani Pohorja združuje, neguje in ohranja kulinarično tradicijo Turistične destinacije Rogla-Pohorje, ki jo soustvarjajo občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Filozofija...
11 / 2020
Gostilna pri Mari, Kamnik pod Krimom
ŠPELA IN RENE SE NISTA ODPOVEDALA TRADICIJI!  Gostilna pri Mari je znana po pohani piški, krači, pečeni v krušni peči, svinjskih rebrcih, dušenih v belem vinu z medom in žajbljem, za martinovo tudi po pečeni rački. Rene in Špela Šuc, brat in sestra ter tretja generacija družinske gostilne,...
11 / 2020
Gostilna Termika, Ozeljan - chefa Erik Batagelj in Ivan Ilievski
VZGON VETRA, IDEJ, OBLIK IN OKUSOV Zakonca Aleksander Mladovan in Martina Logar Mladovan sta skupno življenjsko in poslovno zgodbo začela pisati pred malo več kot desetletjem. Svoja znanja in izkušnje s področij turizma in gostinstva sta povezala v idejo o prvem vipavskem resortu. Za začetek...
11 / 2020
Čas je za jedi s sirom
10 HITRIH IN SLASTNIH JEDI S SIROM Od svežih do staranih, mehkih in trdih, narejenih iz različnih vrst mleka, do takih s plemenito plesnijo ali dodanimi začimbami - bogata izbira na našem tržišču razveseljuje ljubitelje sirov skozi celo leto. Postrežemo jih lahko samostojno ali z njimi obogatimo...
11 / 2020
Izvorno slovensko - Dobrote Dolenjske
IDENTITETA, PRISTNOST IN SLEDLJIVOST IZDELKOV - ODLIČNOST Z DOLENJSKE! Pod kolektivno blagovno znamko (krajše KBZ) Dobrote Dolenjske, katere lastnik in upravljavec je Zavod Dobrote Dolenjske, je danes povezanih 73 certificiranih ponudnikov, in sicer kmetov, vinarjev, čebelarjev, lokalnih pridelovalcev...
11 / 2020
Boštjan Štrajhar - 5 let fontane piv v Žalcu
FONTANA PIV V PETIH LETIH POSTALA TURISTIČNA ATRAKCIJA Fontana piv Zeleno zlato je v petih letih delovanja z odmevnostjo in številčnostjo obiska presegla vsa pričakovanja. Danes je priljubljena turistična točka Spodnje Savinjske doline in Žalca, skupaj z Ekomuzejem hmeljarstva in pivovarstva...
11 / 2020
Vinar leta 2020
PUKLAVEC FAMILY WINES ŽE ČETRTIČ POSTAL VINAR LETA! Potem ko sta jim poleg pandemije, ki je močno prizadela tudi vinsko branžo, tik pred trgatvijo še toča in veter dodobra zdesetkala vinograde na Jeruzalemu, so se sredi oktobra v kleti Puklavec Family Wines razveselili zares lepe novice. Na...
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
10 / 2020
Izvorno slovensko - Bohinjsko, From Bohinj
ZGODBE, V KATERIH STA UJETA BOHINJSKO SRCE IN DUŠA Bohinjci so odgovorni, trmasti in dosledni ljudje. Izklesala jih je dolga era železarstva pa tudi oddaljenost od udobja urbanega okolja. Že stoletja se borijo s težkimi pogoji življenja v gorskem alpskem prostoru, ki ohranjen, kot je, dokazuje,...
10 / 2020
Jožef Oseli - stregel Titu, kuhal na Sejšelih
Zanimivo poklicno pot 71-letnega Jožefa Oselija sta najbolj zaznamovali delo v rezidenci na Brdu pri Kranju, kjer sta skupaj z ženo Metko sedem let in pol skrbela za osebno in protokolarno strežbo za Josipa Broza Tita, njegovo soprogo Jovanko in njunih gostov. Kasneje je veliko potoval in sodeloval...
10 / 2020
Gomoljnice - prezrti zakladi, ki rastejo pod zemljo
PREDSTAVITEV KNJIGE SLASTNO IZ KORENIN Vsi jih poznamo, ampak jim ne namenjamo kakšne posebne pozornosti. Vsaj ne v domačih kuhinjah. Vedno so spremljava jedem, redko so glavne! Zdaj so korenovke in gomoljnice dobile svojo knjigo Slastno iz korenin, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas. Preprosto....
10 / 2020
Decanter World Wine Awards 2020
PENINE IN LOKALNE SORTE OSVOJILE OCENJEVALCE Na letošnjem ocenjevanju Decanter World Wine Awards 2020 (DWWA) je 116 članov komisije - med njimi jih 37 nosi naziv Masters of Wine (MW), 9 Master Sommelier (MS) - ocenilo 16.518 vin iz 56 držav. Število vzorcev sicer ni rekordno, je pa še vedno impresivno....
09 / 2020
Gostilna Rajh, Bakovci - chef Leon Pintarič
MLADI PREKMURSKI CHEF MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Leon Pintarič je že v osnovni šoli vedel, da želi biti kuhar. Po šolanju in nabiranju izkušenj v Avstriji, mu je bilo pred tremi leti zaupano vodenje kuhinje v domači Gostilni Rajh v Bakovcih. Danes s sestro Valentino, ki je vodja restavracije...
09 / 2020
Hiša Krasna, Lokev - chef Aleš Širca
ZA POČITEK IN KULINARIČNI UŽITEK Na obrobju kraške vasi Lokev, le streljaj oddaljene od Sežane in Lipice, se nahaja Hiša Krasna, manjši butični hotel s šestimi sobami, ki ga je pred štirimi leti odprla družina Škibin. Poleg možnosti udobnega in sproščujočega oddiha, goste privablja...
09 / 2020
9 enostavnih in zdravih prigrizkov
Le kdo ne ljubi prigrizkov? A kaj, ko so ti velikokrat preveč sladki ali slani, premastni in z nizko hranilno vrednostjo. V mesecu, ki nas razvaja s pridelki na vrtu in v sadovnjaku, je pravi čas, da pripravimo ne le okusne, ampak tudi zdrave prigrizke. Ponujamo nekaj hitrih in zanimivih receptov, tudi...
09 / 2020
Do prepoznavnosti s kolektivno blagovno znamko
Gastronomski turizem postaja pomemben sestavni del slovenskega turizma, tudi na podeželju. In kolektivne blagovne znamke so lahko tiste, ki z vzpostavljenimi certifikacijskimi sistemi in oznakami kakovosti omogočajo destinaciji in njenim ponudnikom večjo prepoznavnost na trgu, kupcu oziroma turistu...
09 / 2020
Modri pinot, kraljeva sorta različnih obrazov
Ste vedeli, da ima skoraj vsaka vinska sorta svoj mednarodni dan in da 18. avgust pripada modremu pinotu? Pod taktirko vipavske vinske kleti Tilia estate - Hiše pinotov se je temu praznovanju tudi letos pridružila Slovenija. Na dogodku, ki je del mednarodne iniciative, je udeležencem svoje modre...
09 / 2020
Vino Slovenija Gornja Radgona 2020
KLJUB PANDEMIJI DOBRA UDELEŽBA NA OCENJEVANJU, VINAR LETA BO ZNAN OKTOBRA! Sredi julija so v organizaciji in prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala tri pomembnejša vinska ocenjevanja. Vino Slovenija Gornja Radgona je bilo že 46. zapovrstjo, ocenjevanje Bio vin je slavilo 10....
07 / 2020
Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič
KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja....
07 / 2020
Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje
ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila...
07 / 2020
Paninski dom na Kofcah - Moji štruklji Slovenije
ŠTRUKLJI, USPEŠNICA NA PLANINI IN V MESTU! Zgodba štrukljev družine Vogelnik in blagovne znamke Moji štruklji Slovenije se je začela pisati leta 2005 s ponudbo v planinski koči na Kofcah, Naj planinski koči leta 2019 in priljubljeni izletniški točki nad Tržičem. Nato pa uspešno nadaljevala...
07 / 2020
Michelinove zvezdice
SLOVENIJA KONČNO NA NEBU MICHELINOVIH ZVEZDIC! Seznam najboljših slovenskih restavracij je prvič v svoji zgodovini objavil tudi ikonični vodnik Michelin. Vanj se je v okviru različnih kategorij uvrstilo 52 restavracij in gostiln, od tega je ena prejela 2 zvezdici in pet po 1 zvezdico! Zaradi...
07 / 2020
Anita Šumer - Slana in sladka drožomanija
PONORELE SLADKE DROŽI S simpatično Korošico Anito Šumer, ki obvlada peko z drožmi od a do ž in je pred kratkim izdala svojo drugo knjigo ter ustanovila Klub drožomanija, sva se srečali v Ljubljani, ko je bila na poti na Gorenjsko. In nisem bila presenečena, ko je na moje, na pol v šali...
07 / 2020
Restavracija Quay, Sydney - chef Peter Gilmore
Tokrat Sydney in dve imeni, ki ju vsak ljubitelj vrhunske hrane poveže s skupnim imenovalcem – izvrstnost. Restavracija Quay in njen glavni chef Peter Gilmore sta veličini avstralske kulinarike. Po izboru Gault&Millau Australia sodi Quay s štirimi kapami (18 točk od 20) med najboljše...
07 / 2020
Naj se sladoledni rock'n'roll začne
Ste vedeli, da v povprečju vsak Slovenec letno poje skoraj štiri kilograme sladoleda? V zadnjih letih domači butični proizvajalci vsako sezono poskrbijo za pisano paleto te priljubljene ledene sladice. Nekaj smo jih povprašali, kateri so tisti sladoledni okusi, ki so med njihovimi kupci najbolj...
07 / 2020
Sangrija - vroč poletni temperament
Poletje je kot nalašč za pripravo sangrije (sangría), prijetno osvežilne alkoholne pijače, ki izvira iz Španije in je ime dobila po španski besedi za kri, sangre. Obstaja veliko receptov za njeno pripravo, osnovne sestavine pa so: vino, sadni sok, žgana pijača in koščki sadja. Nekaj nasvetov...
07 / 2020
Intervju - dr. Blanka Vombergar
AJDA IN PROSO NAVDIH TUDI ZA KNJIGO O BREZGLUTENSKIH JEDEH O živilski stroki dr. Blanka Vombergar (univ. dipl. ing. živilske tehnologije) govori s strastjo, ne glede na tematiko, ki jo v danem trenutku obravnava ali raziskuje. Za delo v živilstvu je kot prva in dolgoletna ravnateljica Višje strokovne...
07 / 2020
Ocenjevanje modrih frankinj
Junija se je v organizaciji KŠTM Sevnica v okviru projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje« odvilo že 10. mednarodno ocenjevanje modrih frankinj. Strokovna komisija je pod taktirko Roberta Gorjaka ocenila 87 vzorcev iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske v petih kategorijah. 1. mesto...
06 / 2020
Hiša Marica, Šmartno v Brdih
FETA ŠALAMA, KUHNJA, PADELA NJOKOV IN GLAŽ BRIŠKE REBULE!Srednjeveška vasica Šmartno v Goriških Brdih je arhitekturni biser in kulturni spomenik. Nekoč vojaška utrdba, danes pa romantično naselje z ohranjenim obzidjem in stolpi, kjer se zdi, da se je čas ustavil. V zadnjih letih je s prenovo,...
06 / 2020
Medeni zajtrk - Vivov kulinarični paket
Tudi letos so 20. maja mnogi, zaradi pandemije sicer predvsem v virtualni obliki, pri nas in po svetu obeležili Svetovni dan čebel. Ta je bil uradno potrjen in razglašen pred tremi leti prav na pobudo slovenskih čebelarjev in z namenom, da opozori na pomembnost ohranjanja čebel in dobrobiti, ki...
06 / 2020
Zelenjavne jedi za vsak okus
Mlada zelenjava, ki pridno raste na naših vrtovih, je odlična za lahkotne brezmesne jedi. Preslikajte vrt na mizo in preizkusite nekaj receptov za enostavne in hitro pripravljene zelenjavne dobrote! Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 6/2020.  Kupi izvod / Letna...
06 / 2020
The Slovenia Restaurant Awards 2020
NAJBOLJŠE RESTAVRACIJE PO IZBORU JAVNOSTI Od leta 2017 se v Sloveniji vsako leto odvije nacionalni izbor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards (ali krajše TSRA), ki ga je idejni oče Niko Slavnič zasnoval po principu, da ima lahko vsakdo svoje mnenje. Temelji torej na glasovanju javnosti,...
06 / 2020
Pivovarna Time Brewery
ZNATI SI MORAŠ VZETI ČAS!Vodilo trenutno edine kraft pivovarne na Koroškem je, da si je za dobro pivo potrebno vzeti čas in si ga privoščiti v dobri družbi. Od tod tudi ime pivovarne Time Brewery, ki simbolizira neprecenljivost časa in uživanje v pivu od prvega do zadnjega trenutka. Trenutno...
06 / 2020
Viva el mojito! Čas je za mojito!
Ljubitelji koktajlov se boste zagotovo strinjali, da ga na vroč poletni dan ni čez mojito - z meto, limeto, rumom in kančkom sode prija kakor hladen vetrič ali skok v morje! Ste vedeli, da izvira iz Kube, ko ga je že konec 16. stoletja podjetnik sir Francis Drake ponujal svoji posadki na ladji kot...
06 / 2020
Sladke otvoritve v Ljubljani
Ljubljana je postala bogatejša za tri 'sladke' lokale - Butik Atelier Karim, Butik lePotica in Kavarna Ruska dača vabijo k obisku. Butik Atelier Karim - Chef Karim Merdjadi, ki se je slaščičarskega mojstrstva učil v Franciji, je mnogim znan kot sodnik iz oddaje MasterChef Slovenija, spet drugim...
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
05 / 2020
Jedi z žara - enostavno, hitro in lahkotno
Lepo vreme kliče po pripravi jedi na prostem, pikniku in druženju v naravi. Žar je kot nalašč ne samo za peko bogatih mesnih dobrot, ampak tudi za preprostejše in lahkotnejše jedi, pa naj gre za zelenjavo, ribe, meso ali sadje! Prav za vsakogar lahko pripravimo kaj okusnega. Če dodamo jedem še...
05 / 2020
Dobrodošli v gastronomsko regijo Posavje
Tudi v regiji Posavje so se v času izrednih razmer gastronomsko-turistični ponudniki soočili z omejitvami in težavami, a kljub temu z navdihom zrejo v prihodnost in pišejo nove zgodbe. V okviru skupne znamke OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vina, piva in dobrot s kmetij,...
05 / 2020
Jagode so zakon - Šolski center Velenje
Pandemija je v šole prinesla nepričakovane spremembe in učenje na daljavo preko računalnika ali drugih medijev je za nekaj časa postalo stalnica. Še posebej velik izziv to predstavlja za srednje strokovne šole, ki poučujejo za poklice v gostinstvu. Kako učiti dijake kuhanja in strežbe na daljavo?...
05 / 2020
Restavracija Open House, Kuala Lumpur - eksotika iz globin pragozda
V ambientu Restavracije Open House se prepletajo vplivi britanske kolonizacije in peranakan dediščine, njena kuhinja pa oživlja stare recepte, predstavlja avtohtone sestavine in prikazuje vpliv zelo pisane zgodovine. Ste za rumeni riž, postrežen v muholovki? Malezija je že dolgo znana po izvrstni...
05 / 2020
Gin tonic v novi preobleki
Gin tonic sodi med enostavnejše mešane pijače, saj originalno vsebuje le dve sestavini, največkrat v razmerju 1:2. In sicer visoko alkoholno pijačo (gin) in brezalkoholne mehurčke (tonic), če odštejemo dodatek limete ali limone. A to ne pomeni, da barmanom njegova priprava ne predstavlja izziva....
05 / 2020
Mala pivovarna Kajtimar
KAJTIMAROV BOJ MED SVETLIM IN TEMNIM Pred več kot 20 leti so začeli nastajati prvi zametki male družinske pivovarne Kajtimar iz Ljubljane, ko je očeta Andreja radovednost pripeljala do prvih pivovarskih poizkusov. Njegova strast je kasneje prešla na sina Žana in ostale člane družine....
05 / 2020
V vinskih kleteh ne počivajo, 1. del
Z zaprtjem gostinskih lokalov, so tudi slovenski vinarji občutili velik padec prodaje vin. A kljub temu v tem času niso sedeli križem rok. Nekaj vinskih kleti smo povprašali, kako so se soočile z novonastalimi razmerami, ali pripravljajo kakšno novost in katero vino enolog predlaga za pokušino...
04 / 2020
Primož Dolničar
Širši javnosti je postal znan po avtorskih kuharskih oddajah na nacionalni televiziji in na mednarodnem tv kanalu 24Kitchen. Pred nekaj meseci je izšla tudi njegova prva kuharska knjiga Z vrta na mizo. A 46-letni Primož Dolničar je še veliko več kot zgolj uspešen kuharski in mizarski samouk....
04 / 2020
Čas je za jajčne jedi - Jajce, simbol novega začetka
Jajce že stoletja simbolizira plodnost, novo življenje, radost in blagostanje, v krščanski ikonografiji vstajenje Jezusa Kristusa, ponovnega rojstva in upanja. Od nekdaj so ob veliki noči jajca barvali rdeče, da bi ponazorili Kristusovo kri. Danes na velikonočni mizi ne smejo manjkati lepo pobarvani...
04 / 2020
Restavracija Dewakan, Kuala Lumpur - chef Darren Teoh
Velikokrat sem že poudarila, da so moje potovalne destinacije pogojene z izvrstno kulinariko, ki jo ponujajo, ali z odličnimi vini. Nič drugače ni bilo med letošnjimi zimskimi počitnicami. Začetek potovanja je bil obisk Kuala Lumpurja in restavracije Dewakan, ki jo je lani izbor 50 Best Restaurants...
04 / 2020
Vinar Jožef Prus o predikatih
Predikati ali vina poznih trgatev zaradi zahtevnosti pridelave in predelave, majhnega izplena grozdnega soka in žlahtnosti sladke arome, slovijo kot edinstvena, dragocena, ekskluzivna. Vinska klet Prus je največji in največkrat nagrajeni pridelovalec predikatov v Beli krajini in tudi v Posavju. Zanje...
04 / 2020
Gostilna Kunst
Družina Kunst je znana po svoji Gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli, kjer so že leta glavne zvezde v ponudbi kopuni (skopljeni petelini). Ti veljajo za kozjansko kulinarično posebnost in Kunstovi jih gojijo sami. Ko so pred nekaj leti odprli še Hotel in gostilno Kunst v Leskovcu pri Krškem, ki...
04 / 2020
Turistični novinarji po sledeh »Okusov Posavja«
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se februarja podali na zanimivo odkrivanje dolenjskih kulinaričnih in vinskih zakladov, naš gostitelj je bil Center za podjetništvo Krško. Spoznali smo pestro dogajanje na tržnici Videm v Krškem, projekta Okusi Posavja in Črno-belo bogastvo...
04 / 2020
Pivovarna Omnivar - Zvarili zmagovalno svetlo in temno pivo
Za mlado ljubljansko kraft pivovarno Omnivar se je letošnje leto začelo vzpodbudno. Na tekmovanju za Naj pivo GastExpo 2020, ki ga je v okviru Sejma okusov organiziral Primorski sejem, je namreč zmagala tako v kategoriji svetlih kot temnih piv, kar je potrdilo vrhunskost njenih piv tudi s strani strokovne...
03 / 2020
Chef Janez Bratovž - Restavracija JB, Ljubljana
Letos mineva okroglih 20 let, odkar ima Restavracija JB svoj stalni pristan v pritličju Plečnikove zgradbe na Miklošičevi cesti v Ljubljani. Njen chef Janez Bratovž pa bo čez dve leti obeležil tudi tri desetletja samostojnega gostinskega in kuharskega dela. Je legenda slovenske vrhunske kulinarike,...
03 / 2020
Večer treh mladih kuharjev - Jure Kralj, Gregor Jelnikar in Jonatan Zupan
Trije priznani slovenski chefi – Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Bine Volčič, nekoč za kulinarične večere povezani tudi kot »trije blejski chefi«, so v Vili Podvin pripravili zanimiv večer. Na njem so kuhanje prepustili svojim trem talentiranim mladim kuharjem in jim dali priložnost, da predstavijo...
03 / 2020
Expano, Murska Sobota - kjer se odkrivanje Pomurja lahko začne…
Si predstavljate, da sedite v balonu in s poletom odkrivate nekatere naravne in kulturne znamenitosti Pomurja, slikovite pokrajine ob reki Muri (na levem bregu reke se razteza Prekmurje, na desnem Štajerska in Prlekija)? Tudi to zanimivo izkušnjo lahko z virtualnimi očali doživite v paviljonu Expano,...
03 / 2020
Chef Iztok Gumzej - prehrana zaposlenih
Kuhar Iztok Gumzej zase pravi, da je tipičen deloholični Zasavec. Kuhalnico je najprej vrtel pri različnih slovenskih gostincih, v zadnjih šestih letih pa se je povzpel v sam vrh gostinske dejavnosti pri ISS Facility Services. Gre za vodilno podjetje v svetu na področju upravljanja objektov, v smislu...
03 / 2020
Chef Carlo Casoni - od Ferrarija k Muttiju
Simpatični 51-letni Carlo Casoni je italijanski chef, ki že deset let razvija in promovira jedi pri Muttiju, največjem italijanskem proizvajalcu paradižnikove pulpe, vloženih pelatov in ostalih paradižnikovih omak. Po 11-dnevnem potovanju po Ameriki, kjer je predstavljal Muttijeve izdelke, se je...
02 / 2020
Restavracija Brič, Dekani
Natanko dve leti je, odkar se je gostinec in izkušen sommelier Gregor Kocjančič s svojo ekipo iz Restavracije Primorka v Strunjanu preselil na novo lokacijo – Restavracijo Brič v Dekanih. V njej uspešno nadaljuje svojo filozofijo, ki temelji na ponudbi morskih jedi in čistih okusih, zaokroženih...
02 / 2020
LifeClass Portorož - slaščičarka Urška Dolinšek
Urška Dolinšek bi gotovo postala pravnica, če je ne bi srečen splet naključij in ljubezni odpeljal v Pariz. Tam se je zaljubila v slaščice in odločila, da se jim posveti tudi poslovno. Danes s svojimi stvaritvami kot kreativni vodja slaščičarske delavnice hotelov LifeClass Portorož svojo...
02 / 2020
Oman, dragulj ob arabskem morju
Po večmesečnem napornem delu so v glavi in utrujenem telesu goreli rdeči alarmi, oba sta zahtevala počitek. Razmišljala sem o najbližji destinaciji z obilico sonca in toplim morjem. Oman, dežela na jugovzhodni obali arabskega polotoka, se je ponujal kot idealna rešitev.  Po deseturnem potovanju...
02 / 2020
Galette des rois - francoska tradicija kraljeve torte
Sredi januarja sta Francosko veleposlaništvo v Sloveniji in veleposlanica Florence Ferrari v sodelovanju s Francosko-slovenskim poslovnim klubom in Francoskim inštitutom v Hotelu Slon pripravila sprejem ob »galette des rois«. Gre za tradicionalno obeleževanje praznika svetih treh kraljev (6. januarja)....
01 / 2020
Galerija okusov, Novo Celje - chefa Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov je članica mednarodnega združenja mladih gostincev JRE in nedavno ji je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija že drugič pripel visoko oceno – tri kuharske kape. V dokaj kratkem času je postala stalnica na zemljevidu domačih in tujih ljubiteljev vrhunske hrane in...
01 / 2020
Austria Trend Hotel Ljubljana - chef Damjan Wallner
Austria Trend Hotel Ljubljana se je odprl pred šestnajstimi leti, takrat še pod drugim imenom, lastniki in upravljavci. Od leta 2008 z njim upravlja avstrijska hotelska družba Austria Trend. Leta 2015 se je hotelu uspelo izviti iz rdečih številk in danes posluje uspešno. Še več – kmalu se obeta...
01 / 2020
Sommelierji praznovali 25-letnico članstva v ASI
Člani Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so decembra na dvorcu Zemono na slavnostnem srečanju obeležili 25. obletnico članstva v mednarodnem sommelierskem združenju ASI (Association de la Sommellerie Internationale). Za lepa vinska in kulinarična doživetja ter druženje, ki...
01 / 2020
Okusiti Laško tudi v kulinarični ponudbi Thermane Laško
Konec lanskega leta je v sklopu projekta »Okusiti raznolikost podeželja« zaživela nova kolektivna blagovna znamka »Okusiti Laško«. Njen namen je vzpostaviti pestrost prehranskih izdelkov, rokodelskih izdelkov, jedi in pijač, značilnih za okolje Laškega, ter okrepiti verige lokalnih dobaviteljev...
Arhiv objav
2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.